Selecteer een pagina

KOR

de Kleine Ondernemers Regeling

Gedoe

Ook de belastingdienst vindt wel eens iets teveel gedoe.

Wat is KOR

De Kleine Ondernemers Regeling is door de belastingdienst bedacht voor kleine ondernemers. Vroeger werd dit afgemeten aan de btw die je af moest dragen, sinds 2020 is de maatstaf de omzet die je maakt. Is dit in de ogen van de belastingdienst laag dan hoef je geen btw af te dragen en je hoeft zelfs geen administratie te voeren.

Het kost de belastingdienst dan uiteindelijk meer om van al die kleine ondernemertjes btw te vangen of aan ze terug te geven. 

Waarom KOR

Veel beginnen therapeuten beginnen met het vormen van hun praktijk naast een bestaande baan. Sommigen houden dit zelfs zo. Een vaste baan geeft de zekerheid van een inkomen, ook als je ziek bent, je draagt je belastingen en zorgpremies af en alles is voor je geregeld.

Dit betekent dat je waarschijnlijk, zeker in eerste instantie, niet meer dan € 20.000 omzet per jaar zal maken.

Het scheelt je een hoop gedoe als je die btw-administratie niet hoeft bij te houden. 

het moet niet

Maar het mag wel. Je hoeft geen gebruik te maken van de KOR als je omzet lager is dan € 20.000,-. Soms is het slimmer om dat niet te doen. Misschien heb je veel kosten en krijg je juist veel btw terug. 

Hoe bereken je de KOR

De KOR heeft de eenvoudige grens van € 20.000 omzet per jaar. Valt jouw omzet daar onder dan ben je voor de belastingdienst een kleine ondernemer en ben je voor hun teveel gedoe. 

KOR aanvragen

De KOR vraag je aan bij de belastingdienst. Zij geven in de regel binnen 6 weken uitsluitsel. Wanneer je aanvraag akkoord is dan hoef je dus geen btw in rekening te brengen bij je klanten. Je mag natuurlijk ook geen btw aftrekken van je inkopen en investeringen. Houd in een eenvoudig documentje bij wat je verdient in een jaar. Ga je over de € 20.000 heen dan moet je je zo snel mogelijk afmelden voor de KOR.

Aanmelden/afmelden bij de belastingdienst >>

 

"A big business starts small"

– Richard Branson